

Jocurile Olimpice sunt pline de povești inspiraționale, iar cea a lui Guor Marial este una dintre cele mai extraordinare.
Maratonistul care reprezintă Sudanul de Sud a supraviețuit unui război civil brutal, a fost luat ca sclav, și-a pierdut 28 de membri ai familiei și a fost răpit de două ori! Dar a ajuns în SUA ca refugiat, iar talentul său pentru alergările de anduranță a fost descoperit de antrenori, care l-au încurajat să se întoarcă la sport, în ciuda spaimelor sale legate de trecut.
Sudanul de Sud și-a căpătat independența în 2011, dar Marial a concurat și la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, ca sportiv în echipa atleților olimpici independenți. De data aceasta, însă, la Rio, Marial a fost cel care a condus delegația Sudanului de Sud la ceremonia de deschidere de pe Maracana, fiind portdrapelul micuțului stat african.

”Să mă aflu la linia de start purtând echipamentul Sudanului de Sud e ceva incredibil. Foarte mulți oameni și-au pierdut viața pentru libertatea țării pe care o avem acum. De aceea alerg pentru ei, acesta e motivul pentru care am vrut să merg acolo și să port drapelul”, a declarat Marial.
Sudanul de Sud s-a separat de Sudan în 2011, acesta fiind pasul următor tratatului de pace care a intervenit în 2005, și care a încheiat mai mult de două decenii de conflicte între reprezentanții guvernului sudanez și rebeli din sud.
În vârstă de 32 de ani, maratonistul s-a născut într-un sat din sud, chiar la începutul războiului care avea să-i răpească 28 de rude, printre care și 8 frați. Când avea 8-9 ani, părinții l-au trimis să locuiască alături de un unchi în capitala Khartoum, deoarece era mai sigur. Numai că a durat trei ani să ajungă acolo. La un moment dat, pe drum, a fost răpit și forțat să intre ca sclav în slujba familiei unui soldat sudanez.
Marial a reușit să fugă din Sudan în 1999, după un atac nocturn asupra casei unchiului său. A fost lăsat inconștient după ce un soldat l-a lovit cu patul puștii, dar după ce și-a revenit a fugit, doar el știe cum, mai întâi în Egipt, apoi, în 2001, când avea 16 ani, a ajuns în SUA.
Înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, șefii olimpismului i-au sugerat să alerge pentru Sudan, dar a refuzat, spunând că ar fi o trădare a țării sale, a familiei și a tuturor celor care au luptat pentru independență. După Jocurile Olimpice de la Londra, Marial s-a reîntâlnit cu părinții săi în SUA, după 20 de ani de la despărțire. ”A fost multă emoție”, a declarant Marial pentru BBC. ”Mama aproape a trecut pe lângă mine deoarece nu mai știa cum arăt. Cineva a atenționat-o și când m-a văzut a leșinat. Am prins-o în brațe și când și-a revenit mă strângea în brațe și îmi repeta într-una: ”Ești tu? Ești tu?””, a mai povestit atletul care duminică își va reprezenta pentru prima dată țara la Jocurile Olimpice.