You are here
Home > Alte sporturi > Atletism > A fost răpit, i-au murit 28 de rude în războiul de independență, dar duminică aleargă la maratonul olimpic pentru Sudanul de Sud

A fost răpit, i-au murit 28 de rude în războiul de independență, dar duminică aleargă la maratonul olimpic pentru Sudanul de Sud

guor marial maraton
guor marial maraton
Guor Marial

Jocurile Olimpice sunt pline de povești inspiraționale, iar cea a lui Guor Marial este una dintre cele mai extraordinare.

Maratonistul care reprezintă Sudanul de Sud a supraviețuit unui război civil brutal, a fost luat ca sclav, și-a pierdut 28 de membri ai familiei și a fost răpit de două ori! Dar a ajuns în SUA ca refugiat, iar talentul său pentru alergările de anduranță a fost descoperit de antrenori, care l-au încurajat să se întoarcă la sport, în ciuda spaimelor sale legate de trecut.

Sudanul de Sud și-a căpătat independența în 2011, dar Marial a concurat și la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, ca sportiv în echipa atleților olimpici independenți. De data aceasta, însă, la Rio, Marial a fost cel care a condus delegația Sudanului de Sud la ceremonia de deschidere de pe Maracana, fiind portdrapelul micuțului stat african.

oscar marial portdrapelul Sudanului de sud
Guar Marial, portdrapelul Sudanului de Sud

Să mă aflu la linia de start purtând echipamentul Sudanului de Sud e ceva incredibil. Foarte mulți oameni și-au pierdut viața pentru libertatea țării pe care o avem acum. De aceea alerg pentru ei, acesta e motivul pentru care am vrut să merg acolo și să port drapelul”, a declarat Marial.

Sudanul de Sud s-a separat de Sudan în 2011, acesta fiind pasul următor tratatului de pace care a intervenit în 2005, și care a încheiat mai mult de două decenii de conflicte între reprezentanții guvernului sudanez și rebeli din sud.

În vârstă de 32 de ani, maratonistul s-a născut într-un sat din sud, chiar la începutul războiului care avea să-i răpească 28 de rude, printre care și 8 frați. Când avea 8-9 ani, părinții l-au trimis să locuiască alături de un unchi în capitala Khartoum, deoarece era mai sigur. Numai că a durat trei ani să ajungă acolo. La un moment dat, pe drum, a fost răpit și forțat să intre ca sclav în slujba familiei unui soldat sudanez.

Marial a reușit să fugă din Sudan în 1999, după un atac nocturn asupra casei unchiului său. A fost lăsat inconștient după ce un soldat l-a lovit cu patul puștii, dar după ce și-a revenit a fugit, doar el știe cum, mai întâi în Egipt, apoi, în 2001, când avea 16 ani, a ajuns în SUA.

Înaintea Jocurilor Olimpice de la Londra, șefii olimpismului i-au sugerat să alerge pentru Sudan, dar a refuzat, spunând că ar fi o trădare a țării sale, a familiei și a tuturor celor care au luptat pentru independență. După Jocurile Olimpice de la Londra, Marial s-a reîntâlnit cu părinții săi în SUA, după 20 de ani de la despărțire. ”A fost multă emoție”, a declarant Marial pentru BBC. ”Mama aproape a trecut pe lângă mine deoarece nu mai știa cum arăt. Cineva a atenționat-o și când m-a văzut a leșinat. Am prins-o în brațe și când și-a revenit mă strângea în brațe și îmi repeta într-una: ”Ești tu? Ești tu?””, a mai povestit atletul care duminică își va reprezenta pentru prima dată țara la Jocurile Olimpice.

 

Post to Twitter Tweet This Post

Leave a Reply

Top