You are here
Home > Alte sporturi > Box > BOX: România și-a asigurat 7 medalii la Europenele de cadeți de la Râmnicu Vâlcea

BOX: România și-a asigurat 7 medalii la Europenele de cadeți de la Râmnicu Vâlcea

Eusebiu Tarzoman după victoria din sferturi
Eusebiu Tarzoman după victoria din sferturi

Sâmbătă a fost o zi frumoasă pentru boxul tricolor. Cinci pugiliști români s-au impus în sferturile de finală ale Campionatul European de la Râmnicu Vâlcea, asigurându-și astfel un loc pe podiumul de premiere. Lor li se adaugă cei doi norocoși de la tragerea la sorți, Ștefan Panaitescu (80 kg) și Albert Ionuț Potoceanu (105 kg), calificați direct în semifinale grație unei înscrieri mai puțin numeroase la categoriile lor de greutate. România adună așadar un total de șapte medalii, palmares ce poate fi considerat un record, cel puțin în privința ultimilor ani.

Din punct de vedere al numărului de medaliați, România se află pe locul patru în topul națiunilor prezente la acest European, la egalitate cu Bulgaria și Turcia. Pe primele trei poziții se află Rusia – 17 (din 20 înscriși), Irlanda – 10 și Ucraina – 8. Dintre cele 30 de națiuni prezente, 17 sunt reprezentate pe podiumul de premiere.

Programul românilor din semifinale – luni, 25 iulie

43 kg: Eusebiu Iulian Tîrzoman (România) – Barney Royston (Anglia)

44,5 kg: Marco Antonio Manea (România) – Viktor Boiko (Ucraina)

56 kg: John Liam Bielenberg (Germania) – Andrei Musteț (România)

76 kg: Daniel Dumitru (România) – Borna Loncaric (Croația)

80 kg: Valentin Milanov (Rusia) – Ștefan Panaitescu (România)

90 kg: Dragoș Constantin Guzga (România) – Dzmitri Barysau (Belarus)

105 kg: Zsolt Dudas – Ionuț Albert Panaitescu (România)
Musteț, mândria gorjenilor

Drumul spre medalii l-a deschis gorjeanul Andrei Musteț. Sportivul legitimat la Târgu Jiu a boxat din nou frumos și eficient, chiar dacă a întâlnit un adversar mult mai dificil ca în faza anterioară, armeanul Akul Avetisyan. După un meci cu ritm, Musteț s-a impus la puncte, scor 5-0, spre bucuria antrenorului său de la club, Ninel Geică. ”Pentru mine, a fost o zi cu două evenimente frumoase. Ziua de naștere a soției mele, care este și ea antrenor alături de mine, și medalia pe care a cucerit-o sportivul meu”, a declarat pătimașul antrenor gorjean.

A urmat un succes simplu și neașteptat. Daniel Dumitru (categoria 76 kg) s-a calificat în semfinale fără luptă, adversarul său declarând forfait. Legitimat la CSM Craiova, Dumitru a făcut un simplu act de prezență.

Tot în prima gală a zilei, delegația tricoloră a consemnat și o înfrângere: la 68 kg, Florin Alexandru Năstruț a cedat în fața lui Antonio Grabic (Croația) prin RSC în repriza 1.

Tîrzoman și Manea au confimat

În gala de seară, patru români au urcat în ring și trei dintre ei au coborât învingători. La 43 de kilograme, Eusebiu Tîrzoman, de la Gladiatorul Iași, s-a impus la puncte (5-0) în fața unui adversar incomod, lituanianul Arnas Kazakevicius. Tîrzoman a avut nevoie doar de un minut pentru a se acomoda cu stilul lituanianului, iar după aceea a găsit mai ușor breșele prin garda lui Kazakevicius.

La 44,5 kg, Marco Antonio Manea și-a reconfirmat statutul de mare speranță a boxului românesc. Pugilistul bucureștean, legitimat la CSM Călărași, a făcut un meci bun, în care a condus lupta și a punctat mai mult decât adversarul său, Aleksa Petrovic (Serbia). Încurajat din tribune de o galerie inimoasă, venită de la Călărași, Manea a obținut o victorie clară, cu 5-0. Antrenorul său de la club, George Anghel, a savurat momentul: ”Marco a boxat mai bine ca în meciul anterior. O victorie care îi confirmă valoarea. Nu ne mulțumim cu bronzul, vrem mai mult. Îmi pare rău că nu este și fratele meu, Vali, cu mine, dar a rămas la Călărași cu lotul de juniori”.

Medaliat european cu numai trei luni de box!

Surpriza zilei a venit de la categoria 90 de kilograme. Ieșeanul Dragoș Constantin Guzga a obținut o victorie înainte de limită în meciul cu Celik Burak (Turcia). Performanța saa este cu atât mai demnă de remarcat cu cât adolescentul legitimat la Scorpions Iași practică boxul de numai trei luni! Exact trei! ”Am făcut doi ani de K1, iar de box m-am apucat în aprilie, înainte de naționale”, a declarat Guzga. Fără emoții și fără rețineri, el și-a supus adversarul la o ploaie de lovituri. Turcul a fost numărat, iar în ultima repriză, în dificultate evidentă a apelat la țineri repetate, fiind descalificat de arbitru. Dragoș Guzga este descoperit de Mihai Constantin, antrenorul lui Cătălin Moroșanu și al altor vedete din K1.

Singura înfrângere a galei a venit de la categoria 59 kg, unde Sebastian Trandafir a pierdut la limită (2-3) în meciul cu Kama Begyan (Armenia). Boxerul de la CSM Buzău a făcut un meci bun și putea la fel de bine să fie declarat câștigător, însă decizia a mers către adversarul său.

Post to Twitter Tweet This Post

Leave a Reply

Top